Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çekme Karavanda Doğru Yük Dağılımı: Burun Ağırlığı ve Tartım Rehberi
Çekme karavanda eşyaları dolaplara sığdırmak yetmez; toplam ağırlığın aks, kaplin ve çekici araç üzerindeki dağılımını da bilmek gerekir. Yanlış yerleşim, yasal sınırlar aşılmasa bile sürüş hissini bozabilir. Bu başlık savrulma konusundan farklı olarak, yola çıkmadan önce yükün nasıl ölçülüp düzenleneceğine odaklanır.

Önce hangi değerleri bulun?

• Karavanın üretici etiketindeki izin verilen azami kütle ve aks sınırı
• Çekici aracın ruhsatı ile kullanım kılavuzundaki çekme ve dikey kaplin sınırları
• Kaplin, çeki demiri ve varsa taşıyıcı ekipmanın kendi sınırları
• Yolculukta gerçekten taşınacak su, tüp, akü, bisiklet ve bagajın ağırlığı

Bu değerlerden en düşük olan sınır esas alınmalıdır. İnternette görülen tek bir yüzde veya kilogram değerini her araç-karavan ikilisine uygulamak doğru değildir. Üreticinin belirttiği aralık önceliklidir.

Pratik tartım sırası

1. Karavanı seyahatte kullanılacağı şekilde hazırlayın; su ve bagaj durumunu not edin.
2. Uygun bir kantarda mümkünse çekici aracı ve karavanı ayrı ölçün.
3. Kaplin üzerindeki dikey yükü bu iş için tasarlanmış bir ölçerle, düz ve sağlam zeminde kontrol edin.
4. Sonuçları karavanın ve çekici aracın izin verilen değerleriyle karşılaştırın.
5. Bir değişiklik yaptıysanız yeniden ölçün; tahmine güvenmeyin.

Yerleşimde temel yaklaşım

Ağır eşyaları zemine yakın, mümkün olduğunca aks çevresinde ve sağ-sol dengeli sabitleyin. Karavanın en arkasına ağır yük yığmak veya burun bölümüne gelişigüzel ağırlık eklemek çözüm değildir. Seyahat sırasında hareket edebilecek her parçayı kapalı dolapta tutun ya da uygun biçimde sabitleyin. Bisiklet taşıyıcı, dolu temiz su deposu ve sonradan eklenen akü gibi parçaların dengeyi belirgin biçimde değiştirebileceğini unutmayın.

Tartım yaparken karavanınızda hangi eşya beklediğinizden ağır çıktı? Araç ve karavan modelini, seyahat yükünü ve yaptığınız düzeltmeyi paylaşabilirsiniz.
Bul

Bu Konudaki Yorumlar
Çekme Karavanda Doğru Yük Dağılımı: Burun Ağırlığı ve Tartım Rehberi - Yazar: Admin - 2 saat önce

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi